İçeriğe geç

Tanıklıktan Çekinme Nasıl Yapılır

Tanıklıktan çekinme hakkı nasıl kullanılır?

Madde 48 Kendisi veya yakınları aleyhine tanıklıkta bulunmama “Madde 48 – (1) Tanık, kendisi veya 45 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen kişiler hakkında ceza kovuşturmasına yol açabilecek soruları cevaplamaktan kaçınabilir. Cevap vermekte tereddüt edebileceği tanığa önceden bildirilir.”

Tanıklıktan nasıl vazgeçilir?

Tanığın tanıklığı kendisinin veya yakınlarından birinin şöhretine zarar verecekse veya hakkında ceza soruşturması veya kovuşturması başlatılacaksa; Tanığın tanıklığı meslek veya sanatına ait sırların açığa çıkmasına neden olacaksa, kişi tanıklık etmekten kaçınabilir.

Tanıklıktan çekilmek mümkün mü?

Susma hakkını kullanmak için tanığın aşağıdakilerden biri olması gerekir: Şüpheli veya sanığın nişanlısı, eşi, kan veya kayın hısımı, evlat edinen veya evlat edinen. İfadesi kendisinin veya yakınlarının itibarına zarar verecek veya cezai soruşturma veya kovuşturmaya yol açacak kişi.

Tanıklık yapmak istemiyorum ne yapmalıyım?

Tanıklık etmek istemiyorum. Ne yapmalıyım? Bu durumu bir dilekçe ile mahkemeye sunmanız sizin için faydalı olacaktır. Bunu ifade vereceğiniz gün mahkemeye herhangi bir ifade vermeden sözlü olarak bildirebilirsiniz. Gizlilik yükümlülüğünüz varsa, tanıklık etmemelisiniz.

Tanıklıktan çekilme dilekçesi nereye verilir?

Tanıklıktan çekinme hakkına sahip olan bir kişi, gerekçe göstermeksizin duruşmaya gelmezse hakkında yakalama kararı çıkarılabilir; bu nedenle duruşmaya gelerek duruşmada mahkemeye tanıklıktan çekindiğine dair beyanda bulunması daha uygun olur.

Şahitlik geri çekilebilir mi?

Mahkeme duruşmasından sonra tanıklıktan feragat ancak bir mazeretin varlığı halinde mümkündür, bu durumda davacının bildirdiği tanık mahkemece çağırılmalı ve eğer duruşmaya gelmekte tereddüt ediyorsa, tereddütünün sebebi sorulmalı, sebebi kabul edilirse dinlenmemeli, aksi takdirde tanıklığına başvurulmalıdır.

Tanık olduğum mahkemeye gitmezsem ne olur?

Eğer ifade vermek için adliyeye gitmezseniz polis veya jandarma tarafından tutuklanabilirsiniz ve gitmezseniz bununla ilgili masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Tanıklıktan çekinme hakkı olanlar yemin eder mi?

CMK’nın 45. maddesine göre, ifade vermekten kaçınma hakkına sahip olanların yemin etmesinin istenip istenmemesi mahkemenin takdirindedir. Tanık sanığın yakını ise, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 45. maddesi uyarınca “yemin etmekten kaçınma” hakkı konusunda bilgilendirilmelidir. Tanık isterse yemin etmekten kaçınarak ifade verebilir.

Tanık mazeret dilekçesi nereye verilir?

Çağrıldığınız mahkemeye derhal yazılı olarak özür dileyin. Sizi çağıran mahkeme ve dava numarası aldığınız celpte (davette) belirtilir. Dava numarasını belirterek o mahkemeye hitaben bir dilekçe yazmalısınız.

Tanık ifadesini geri alabilir mi?

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 28.12.

Kimler tanıklıktan çekinemez?

Küçüklüğü, akıl hastalığı veya akıl yetersizliği nedeniyle ifade vermekten kaçınmanın sonuçlarını kavrayamayacak durumda olan kimse, kanunî temsilcisinin izniyle tanık olarak dinlenebilir; bu kişilerin ifade vermekten kaçınmaları hususunda karar veremez.

Mahkeme tanık dinlemek zorunda mı?

(1) Tanıklar mahkemede dinlenir. (2) Gerçeğin ortaya çıkarılması gerekiyorsa, mahkeme tanığın olayın meydana geldiği veya eşyanın bulunduğu yerde dinlenmesine karar verebilir.

Tanıklık ücreti ne kadar?

MADDE 4 – (1) Tanığa, ifade verirken kaybettiği zamana orantılı olarak günlük 40,00 Türk Lirasından 80,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenir. MADDE 5 – (1) Tanığın hazır bulunması için seyahat etmesi gerekiyorsa, ifade vermek üzere çağrıldığı yerdeki yol, konaklama ve yemek giderleri de karşılanır.

Mahkemede şahitlikten nasıl vazgeçilir?

Tanık beyanı kaçınılmazdır. Bildirimden sonra tanığın sorgulanmasından feragat etmek ancak karşı tarafın kabul etmesi halinde mümkündür. Mahkemeye tanık olarak bildirilen kişi bizzat ifade vermelidir.

Tanıklık e-devlette görünür mü?

Ancak tanık oldukları dosyalar insanların e-devlet sistemlerinde görünmüyor. İlgili dosyalara tebligatlarda adı geçen ilgili mahkeme katibinden bilgi alabilirler. İlgili yasalara göre mahkemede ifade vermek zorunludur. Bir tanığın savcıya, hakime veya mahkemeye gelip ifade vermesi gerekir.

Tanıklıktan çekinme hakkı olanlar yemin eder mi?

CMK’nın 45. maddesine göre, ifade vermekten kaçınma hakkına sahip olanların yemin etmesinin istenip istenmemesi mahkemenin takdirindedir. Tanık sanığın yakını ise, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 45. maddesi uyarınca “yemin etmekten kaçınma” hakkı konusunda bilgilendirilmelidir. Tanık isterse yemin etmekten kaçınarak ifade verebilir.

Kimler tanıklıktan çekinebilir HMK?

Tanık, tanıklığı, tanığın veya 248 inci maddede sözü edilen kişilerden birinin şeref veya itibarına zarar verecekse veya hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılacaksa tanıklıktan kaçınabilir. Tanığın tanıklığı, meslek veya sanatının sırlarını açığa vuruyorsa tanıklıktan kaçınabilir.

Şahitlikten vazgeçerse ne olur?

Mahkeme tarafından çağrıldığınız halde mazeretsiz mahkemeye gelmez ve mazeretinizi de bildirmezseniz mahkeme zorla çağrıldığınıza karar verecektir.

Tanıklıktan çekinme hakkı olan meslek grupları nelerdir?

Tabipler, dişçiler, eczacılar, ebeler ve yardımcıları ile tıp mesleğinin veya sanatının diğer bütün mensupları, nitelikleri nedeniyle hastaları ve aileleri hakkında öğrendikleri sırlar hakkında tanıklık etmekten çekinebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir