Pepeçura sağlıklı mı?
Özellikle içerdiği C vitamini ve polifenol açısından zengin antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu da vücudun enfeksiyonlara, özellikle Covid-19’a karşı direncini artırır.
Pepeçura üzümü nedir?
Pepecura, üzüm şırasını nişasta ile birleştiren ve damağı şenlendiren bir tatlıdır. Pepeçi, samaksa, siyah üzüm pudingi ve mor üzüm tatlısı olarak da bilinir. Hoş kokulu mor veya siyah üzümlerden yapılır. Normal üzümlerden de yapılabilir ancak koku ve tat aynı değildir.
Pepeçura hangi yöreye aittir?
Pepecura, bir tür puding kıvamında ve tatlı-ekşi dengesi olan meyveli bir tatlıdır. Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesinde üretilir. Siyah üzüm şırası, su, buğday unu ve nişasta veya mısır unundan yapılır. Pepecura, Çayeli ve batıdaki ilçelerde üretilir.
Pepeçura ne demek?
“Pepeç” kelimesi olgun veya ballı meyve anlamına gelir. Bu lezzetli tatlıya kısaca “üzüm pudingi” diyebiliriz. Ballı üzüm, nişasta ve mısır unundan yapılır. Rengiyle büyüleyen pepeçura, Yunanca kökenli bir isimdir.
Pepeçura nerede yenir?
Pepecura, Rize’nin yöresel tatlılarından biridir. Rize yöresel mutfağında yaygın olarak yapılır. Üzüm tatlısı olan pepecura; üzümler su ve şekerle kaynatıldıktan sonra bir tencerede nişasta ve unla karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra soğuk olarak servis edilir.
Pepeçura nasıl bir yemek?
Pepecura, Doğu Karadeniz bölgesinin en meşhur tatlılarından biridir. Ana malzemesi üzümdür. Rize’de yetişen, sert kabuklu ve yumuşak içli hoş kokulu Isabella üzümünün saf mısır unu ile birleştirilmesiyle elde edilir. Ekşi bir tada, hoş bir kokuya, mor renge ve yoğun kıvama sahip lezzetli bir tatlıdır.
Pepeçura kaç dakikada pişer?
120 dk. Güzel kokulu siyah üzüm suyuyla hazırlanmış üzüm reçeli.
Pepeçura nerede bulunur?
Rize’nin meşhur lezzetlerinden olan yöresel ürünümüz Pepeçura, mis kokulu üzüm ve mısır unundan yapılan bir çeşit tatlıdır.
Pepeçura kaç kalori?
Besin değerleri (100 gr)Kalori125 kcalYağ0,4 grKarbonhidrat28 grDiyet lifi1.
Rize pepeçura nedir?
Rize Pepecura; Latince adı Vitis Vinifera Labrusca olan hoş kokulu Isebella çeşidi, üzüm, mısır unu, buğday unu, mısır nişastası, toz şeker ve sudan yapılan puding benzeri bir yöresel tatlıdır.
Pepeçura ne zaman?
Ülkemizde Karadeniz mutfağı ve Rize ile özdeşleşen pepeçura genellikle ay sonunda başlar. Mis kokulu siyah üzümlerden yapılan pepeçura tatlısı, özellikle son yıllarda Rize’de pastanelerde satılmaya başlanmış olup, modern kültürde giderek daha fazla ilgi görmektedir.
Kokulu üzüm nedir?
Türk kültüründe ve mitolojisinde; üzüm çekirdekleri bir araya gelerek üzümü oluşturur; güzelliğin, doğurganlığın, kanın, yaşamın, aşkın ve sağlığın simgesidir. Isabella (Vitus Labrusca), ilaç üzümü, çilek üzümü veya siyah üzüm gibi birçok isimle bilinse de, Karadeniz bölgesinde kendine özgü aroması nedeniyle daha çok “hoş kokulu üzüm” olarak adlandırılır.
Pepeçura üzümü nerede yetişir?
Dünyada 1368 üzüm çeşidi olduğu söylenir. Bu üzümlerden biri de bu üzümün anavatanı olan kokulu üzüm veya siyah üzümdür. Bu üzümün anavatanı Karadeniz’dir ancak deniz ikliminin olduğu her yerde yetişir.
Samaksa nasıl yapılır?
Öncelikle üzüm suyuna çekilmiş mısırı ekleyip 15 dakika pişiriyoruz. Ayırdığımız 1 su bardağı üzüm suyuna mısır ununu ekleyip iyice karıştırdıktan sonra dibine tutmaması için sürekli karıştırarak tenceremize ekliyoruz. İyice kaynamaya başladıktan sonra ara ara karıştırarak 15 dakika daha pişiriyoruz.
Şıra malezi nasıl yapılır?
Pepecura (tel hardal) tarifi nasıl hazırlanır? Siyah üzümleri ayıklayıp tencereye koyuyoruz. … Üzümler haşlandıktan sonra posasını bir süzgeç yardımıyla alıyoruz. Kalan suyu ocağa koyup mısır ununu ekliyoruz. … Sıcak olarak kaselerimize döküp en az 2 saat buzdolabında soğutuyoruz.
Pepeçura kaç kalori?
Besin değerleri (100 gr)Kalori125 kcalYağ0,4 grKarbonhidrat28 grDiyet lifi1.
Kokulu üzümün faydaları nelerdir?
Hoş kokulu üzümün faydaları: İçerisinde aminoasitler, B vitaminleri (B1, B2), mineraller, potasyum, magnezyum ve demir bulunduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerisinde bulunan doğal fruktoz sayesinde vücudun kullandığı enerjinin kısa sürede depolanmasını sağlar.
En iyi siyah üzüm nerede yetişir?
Siyah ve kırmızı üzümler Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır civarında bol miktarda yetişir. Üzümün nerede meşhur olduğunu soranlar için Ege bölgesi cevabını verebiliriz. Ege bölgesi ülkemizdeki üzüm üretiminin %50’sini sağlar.
Pepeçura kaç dakikada pişer?
120 dk. Güzel kokulu siyah üzüm suyuyla hazırlanmış üzüm reçeli.