Kumaş hesaplaması nasıl yapılır?
Örneğin 180 cm genişliğinde ve 240 gram/m2 ağırlığında bir kumaşımız olduğunu varsayarsak; 1000/180/240/0,01=2,3148 metre/kilogram.
Kumaş sayımı nasıl yapılır?
Kumaş yoğunluğunun belirlenmesi (birim uzunluk başına iplik sayısı) Kumaştaki atkı ve çözgü yoğunluğu, kumaşın 1 santimetre uzunluğundaki uzunlamasına ve enine yönlerinin sayılmasıyla belirlenir. Uzunlamasına yönlere çözgü yoğunluğu, enine yönlere ise atkı yoğunluğu denir. Birim/cm veya parça/inç olarak ifade edilir.
Çözgü sıklığı nasıl hesaplanır?
Atkı ve çözgü yoğunluğu, kumaşın 1 cm uzunluğundaki ipliklerinin uzunluk ve genişliklerinin sayılmasıyla belirlenir. Uzunluk iplik sayısı çözgü iplik yoğunluğunu, genişlik iplik sayısı ise atkı iplik yoğunluğunu gösterir.
Kumaşta iplik oranı nasıl hesaplanır?
Kumaş üzerinde 50 adet ilmek sayılır, işaretlenir, çıkarılır ve bu 50 ilmeği oluşturan ipliğin uzunluğu ölçülür. 50 ilmek, yani 50 adet iğne, makinadaki toplam iğne sayısına orantılıdır ve bu orandan makinadaki toplam iğne sayısının bir devirde gerektirdiği iplik uzunluğu hesaplanır.
Kumaşta tel sayısı nedir?
Ticari olarak “iplik sayısı” veya “yoğunluk/kumaş yoğunluğu” olarak bilinen ve kaliteyi belirten bu teknik detay, 1 cm2’deki atkı ve çözgü ipliklerinin toplam sayısını belirtir. Elbette, kullanılan ipliğin kalınlığı ve türü ile kumaş yoğunluğu da kumaş kalitesini sınıflandırmada önemli faktörlerdir.
Tekstilde ölçüm nasıl yapılır?
Berger ölçümü, spektrofotometre adı verilen bir cihaz kullanılarak yapılır. Bir spektrofotometre, farklı dalga boylarındaki bir malzeme örneğinden gelen ışığın yansımasını ölçer. Elde edilen veriler, Berger değeri olarak bilinen bir sayıya dönüştürülür.
Tarak numarası nedir?
Tıraş bıçağı taraklarındaki sayılar ne anlama geliyor? Tıraş bıçağındaki sayılar hem sakal hem de saç tıraşında önemli bir rol oynar. Sayı, kaç santimetre saç kesildiğini gösteren bir değerdir. Her bir saç sayısı için farklı bir milimetre ayarı gerekir.
Kumaş analizi nedir?
Kumaş analizi, numune kumaşın özelliklerinin analiz edilmesi işlemidir. Kumaş analizi; numune kumaş parçası kullanılarak kumaşın analiz edilmesi, hesaplamalar yapılması ve dokusunun belirlenmesi işlemidir. Böylece aynı kumaş veya numune kumaşın özelliklerine en yakın kumaş elde edilir.
Kumaş dokuma sıklığı nedir?
Bir kumaşın örgü yoğunluğu, kumaşın bir santimetrekaresindeki atkı ve çözgü ipliklerinin sayısını ifade eder. Bir santimetre uzunluğundaki atkı ipliklerinin sayısı ve çözgü ipliklerinin sayısı, güçlü bir büyüteç yardımıyla sayılarak belirlenir.
Kumaşın tersi düzü nasıl anlaşılır?
📍Kumaşın kenarında, hangi fabrikada üretildiğini ve kumaşın markasını belirten yazılar bulunur. Yazının iyi okunabildiği taraf, kumaşın ön tarafıdır. 📍Kumaşın kenarlarındaki küçük delikler de bize ipuçları verir. Bu deliklerin basıldığı taraf, kumaşın arka tarafı, dışarı taşan taraf ise ön tarafıdır.
Denye hesabı nasıl yapılır?
Denye numaralandırma sistemi (den) Bu doğrudan bir numaralandırma sistemidir. Bu sistem SI (System International) birim sistemini kullanır. Ağırlık gram olarak, uzunluk ise metre olarak verilir. Denye = ağırlık * 9000 uzunluk.
Kumaşta dönme testi nasıl yapılır?
Bir ipliğin bükülme eğilimini belirlemek için, her iki ucundan belirli uzunlukta iplik tutulur. Bu iki uç birbirine yakınlaştırıldığında, altta oluşan iplik halkasının kendi üzerinde katlanması kontrol edilir.
1 metre kumaş kaç santimdir?
Mert metre ile satılan yatak örtüsü kumaşı, 100×240 cm. Kumaş siparişi verildiğinde 1 metre kumaş olarak 1 adet seçim yapılacaktır.
Kaç metre kumaş lazım?
Ortalama bir elbise için 2.50 ila 3.50 metre kumaş kullanılabilir. Kolsuz ve kısa bir elbise yapıyorsanız 2.5 metre kumaş almanız gerekir ve uzun kollu bir gece elbisesi yapıyorsanız 3.5 metre kumaş almanız gerekir. Şalvar kumaşlarının renkleri ve modelleri. Şalvar için 2 adet çift enli kumaş.
Çift en 150 cm ne demek?
Sepete istediğiniz kadar metre ekleyerek uzunluğu seçebilirsiniz. Tek panel kumaşlar 90 cm genişliğinde kumaşlardır, çift panel kumaşlar ise yaklaşık 150 cm veya daha fazla genişliğinde kumaşlardır. Kumaşlarımızın çoğu çift genişliktedir.