İrtifak hakkı çeşitleri nelerdir?
Üç tür irtifak hakkı vardır. Bunlar şunlardır: Üst yapı hakkı, yani bir mülkün üzerine veya altına inşa etme hakkı. Kaynak hakları, yani bir mülkün su kaynağından yararlanma hakkı.
İrtifak hakkı neleri kapsar?
İrtifak hakları bir mülk lehine veya belirli bir kişi lehine oluşturulabilir. İkamet hakkı, kaynak hakkı ve geçiş hakkı gibi bazı irtifaklar, sahibine mülkü tam anlamıyla kullanma hakkı verir. Bazı irtifaklar yasal sahibine mülkü kullanma yetkisi verir.
İntifa hakkı kaça ayrılır?
2. İntifa hakkının konusu ve özellikleri. İntifa hakkının konusu taşınır, taşınmaz haklar veya mallar olabilir.
Ek 3 irtifak hakkı nedir?
4706 sayılı Kanunun Ek 3. maddesi uyarınca Maliye Bakanlığına ait taşınmazlar üzerinde gerçek ve tüzel kişiler lehine 49 yıl süreli bağımsız ve sürekli nitelikte irtifak hakkı tesis edilmektedir.
Üst hakkı irtifak hakkı mı?
Üst hakkı tanımı; Bir kişiye, kendi veya başkasının arazisi üzerine bina inşa etme veya mevcut inşaatı sürdürme ve araziden bağımsız olarak mülkiyetini kullanma yetkisi veren bir irtifak hakkıdır; Aşağıdaki şekilde gerçekleştirilebilir.
Daimi irtifak hakkı kaç yıldır?
İrtifak hakkı ne kadar sürer? İrtifak hakkı tapu siciline 30 yıllık bir süre için tescil edilebilir ve sınırsız değildir. En fazla 100 yıl için tescil edilebilir; 75. yılda 100 yıla kadar uzatılabilir.
Tapuda irtifak hakkı nasıl yapılır?
İrtifak hakkı tesis etmek isteyen tapu sahipleri, tapu senedinin aslı veya fotokopisi ve tapu sahibinin kimlik kartı veya fotokopisi ile ofisimize başvuruda bulunmalıdır. Tapu sahibi yerine bir vekil atanması halinde, başvuru vekaletnamenin aslı veya fotokopisi ve vekilin kimlik kartı ile yapılmalıdır.
İrtifak hakkı nasıl sona erer?
İrtifak hakkı, tapu kaydının terkini veya taşınmazın veya imtiyazlı varlığın yıkılmasıyla sona erer.
İrtifak hakkı ne demek hukuk?
Başka bir taşınmaz mal veya kişi lehine ayni hak olarak kurulan ve taşınmaz malın kullanılması ve yararlanılmasına veya bazı mülkiyet haklarının kullanılmasından kaçınılmasına rıza gösterilmesini gerektiren hukuki işlem.
Hangi irtifak hakkı başkasına devredilemez?
İkamet hakkı başkalarına devredilemez ve mirasçılara geçmez. İkamet hakkının kapsamı esas olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına dayanır. İkamet hakkı sahibi, hakkın kendisine saklı olduğu açıkça belirtilmediği sürece, ailesi ve hane halkıyla birlikte binada veya binanın bir bölümünde yaşayabilir.
Tapuda irtifak hakkı satışa engel mi?
GEÇİŞ HAKKI NOTU Bunlar, bir taşınmazdan üçüncü bir şahsın (kişisel hak) veya komşu bir taşınmazın (arsa hakkı) yararlanmasını sağlayan ve bu senette taşınmazın satışına yasal bir engel bulunmayan haklardır.
İntifa hakkı ile irtifak hakkı arasındaki fark nedir?
İrtifak hakkı, sahibine mülkü kullanma ve ondan yararlanma haklarının tamamını veya bir kısmını veren sınırlı mülkiyet haklarından biridir. Yararlanma hakkı durumunda, yasal sahibi söz konusu mülkü tüm kapsamıyla kullanma hakkını verir.
Olumsuz irtifak hakkı nedir?
Mülkün sahibi, mülkiyet hakkıyla kendisine verilen yetkileri kullanmaktan kaçınmalıdır. Örneğin, inşaat yapmayı yasaklayan irtifaklar ve manzarayı bozmama yükümlülüğü getiren irtifaklar vardır. Bunlara teoride olumsuz irtifaklar denir.
İslam hukukunda irtifak hakları nelerdir?
İrtifak hakkını oluşturan üç temel unsur vardır. Bunlar hizmetli akarı (Mürtefak Bih), hakim akarı (Mürtefik) ve yararlanma yetkisidir. Hadim akar, irtifak hakkının konulduğu ve yararlandığı bir arazi parçasıdır ve sahibinin normal şartlarda var olan bazı yetkileri ve çıkarları, başka bir arazi parçası lehine kısıtlanmıştır.
Karma irtifak hakları nelerdir?
Karma haklar, hem mülkiyetle ilgili hem de kişisel hakların özelliklerini taşıyan haklardır. Bu tür haklar, bir arazi parçası üzerinde bir kişi veya nesne lehine tesis edilen haklar olabilir.
Lehine irtifak hakkı nedir?
Bir taşınmaz lehine kurulan irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde başka bir taşınmaz lehine bir külfet olup, külfetli taşınmazın malikini, mülkiyet hakkında öngörülen bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya külfetli taşınmazın kayırmacı tarafından belli bir şekilde kullanılmasına göz yummaya mecbur eder.
İntifa hakkı nedir örnek?
Kanundan doğan yararlanma hakkına örnek olarak, Türk Medeni Kanunumuzun 240 ve 652. maddelerinde düzenlenen, mal sahibinin ölümünden sonra sağ kalan eşin aile konutu ve içinde bulunan ev eşyalarını talep etme hakkı gösterilebilir.